Solglasögon sätter trenden

Varje sommar återkommer modet med solglasögon, det finns inga självklara rätt eller fel utan det handlar om personlig stil och eget tycke. Det finns dock solglasögon som är mer inne än andra och just nu handlar det om Ray Bans som är det stora måstet. Ray Bans har funnits med länge och just modellen Wayfarer på solglasögon med ett fyrkantigt och vintage utseende är extra populära. Efter att kändisar burit dessa i ett stort antal filmer har de stigit i popularitet ännu mer och man får en glammig look i dessa. Pilotbrillorna är också sådana solglasögon som lockar för många, stilen blir mer rockig och de runda solbrillorna ger en mer nonchalant look. Pilotbrillor kan dock kosta en slant och är man ute efter ett par snygga solglasögon för en billig peng så finns det billiga solglasögon hos Merattityd att shoppa loss på.

Mer än bara mode

Solglasögon fyller en funktion trots att det lätt glöms bort, just när det gäller solen så behöver vi skydda oss från dennes starka strålar. Vi vill gärna vistas i solen och ta in D-vitaminer som är bra för oss och ger oss ny energi. Men vi kan lätt skadas av UV-strålarna och just solskyddskräm och solbrillor är det som skyddar hud och näthinnor. För att hitta rätt solglasögon så kan det vara bra att följa några råd då det visade sig i ett test att många solbrillor är felmärkta i sin skyddsnivå.

Märkningen är ett bekymmer. Några ger inget skydd alls fast det sitter en lapp om UV-skydd på dem, de är felmärkta i ett senare led. Kategori 4, de mörkaste, försämrar färgurskiljningen och det är ett problem att detta inte framgår, säger Lotten Strindberg, sakkunnig på produktsäkerhet vid Konsumentverket.