Får mode plats i hemmet?

Frågan som modevärlden ofta ställer sig, är inom vilka övriga plattformar som modet har en naturlig plats. Söker man aktivt efter ett svar lär man snart upptäcka att modet kan förgrena sig och precis som en maskros hitta och ta en plats även i de mest karga och ogästvänliga platserna där människan är verksam. Det ligger nämligen hos människan att alltid söka efter det vackra i tillvaron, precis på samma sätt som man söker efter mönster och greppbar symmetri.

Sovrummet drabbas också av modeinfluenserna

Ett lysande exempel efter vår stora törst efter design och omtanke bakom detaljer, går att finna när man kollar i våra hem eller på andra platser där vi har en önskan om att trivas för ett tag. Sängar, även om man bara kommer att sova i dem, är ofta designade in på detaljnivå. Många av oss surfar in på nätet och letar efter de snyggaste påslakanen som vi kan hitta. Kanske hittar vi något som faller oss i smaken hos http://www.sleepo.se/sangklader/paslakan.html. Om vi mot all förmodan inte hittar några sängkläder hos en stor sajt som Sleepo.se, surfar vi istället vidare mot nya mål. När vi köper en nu säng, funderar vi länge på vilken modell av fötter till sängarna som ska beställas. Små detaljer som med ett stort intresse för mode genast blir stora beslut.  Det är inte bara vårt intresse för de rätta färgerna och de rätta mönstren som spelar in:

  • Rummet får gärna sprida ett lugn
  • Detaljerna är personliga men inte röriga
  • I sovrummet skapar vi gärna våra egna budskap och värderingar

Oavsett vad en produkt kostar, så har man många gånger också en föreställning om hur något billigt respektive något dyrt ser ut, Har vi möjligheten, köper vi gärna en billig sak som ger en känsla av att vara dyr. Det kan visserligen verka som bagateller, och kanske har för många i västvärlden för mycket pengar och för mycket fritid. Men i ögonen hos den modeintresserade så måste även de små detaljerna stämma till punkt och pricka.

En parentes, men en intressant synvinkel angående ämnet ovan, är att även mästerkockar inspireras av modevärlden när det gäller känslan för detaljer.