Dickies firar 90 års-jubileum

Ett märke som varit med i modesvängen länge nu är Dickies. Det är ursprungligen ett arbetarmärke, men har blivit ett av de märken som starkast förknippas med hip hop. Vore det inte för denna musikstil skulle märket antagligen inte ha funnits att få tag på i Sverige, precis som är fallet med dess största konkurrenter Carhartt och Ben Davis.


Allt började i staden Bryan i Texas, där C.N. Williamson och E.E. Dickie startade U.S. Overall Company för att tillverka just arbetskläder. Fyra år senare bytte man namn till Williamson-Dickie Manufacturing Company. Detta heter företaget än idag, även om det som bekant står Dickies och inget annat på loggan.
Under andra världskriget sydde Williamson-Dickie uniformer till de amerikanska trupperna, och efter kriget kunde de expandera sin försäljning till Europa, där många amerikanska soldater (bl.a. en viss Elvis Aaron Presley) var stationerade. När man upptäckte olja i Mellanöstern reste amerikanska oljeborrare dit, och många av dem bar arbetskläder från Dickies.

Ett annat användningsområde där märket blev populärt var bland cowboys och andra utomhusarbetare. Det syns bl.a. i filmen Brokeback Mountain, och har alltid varit vanligt förekommande på rodeos runt om i USA.

Dickies i Sverige

Men det är inte tack vare rodeo och en filmsuccé om två cowboys som blir kära som Dickies har blivit ett populärt märke i Sverige. Det är nog snarare Snoop Doggy Doggs och diverse amerikanska punkbands förtjänst. Flera amerikanska arbetarmärken blev populära i hip hop-världen under 1980-talet. Carhartt tack vare att de gjorde varma jackor, och Ben Davis hade nog stor hjälp av sin snygga logotyp.
I Dickies fall var det kanske att byxorna var billiga och slitstarka. Den klassiska kostymen för medlemmar i latinamerikanska gäng i Los Angeles var Dickies-byxor, Chuck Taylor-skor från Converse och en rutig skjorta med endast översta knappen knäppt. Denna look plockades upp av flera olika rappare, däribland Snoop. Att knäppa skjortan som amerikanska chicanos blev aldrig särskilt populärt i Sverige, men det blev däremot Dickies. De slitstarka byxorna plockades upp av skejtare, ibland tillsammans med Converse-skorna. Det är dock inte lika lätt att hitta kläderna idag som för några år sedan, men det finns fortfarande på den svenska marknaden.

Köp Dickies kläder här.