Det blygsamma modet

Det blygsamma modet

Alltmer har folk tröttnat på det vågade modet som ska visa mer hud än dölja den. Minikjolar och kortkorta klänningar har länge varit på modetapeten, men nu kommer också det mer blygsamma modet tillbaka i svängen. Med alla influenser från fjärran länder är detta inte konstigt. Med en abaya kan du få inblick i nya tidens mode.

Idag finns många abayor att välja mellan. Det är visserligen så att en klassisk abaya är alltid trendigt men du kan även hitta de mer moderna varianterna som har broderier, inbegriper turban eller kommer i ett lite udda material.

Alla kan använda abayor!

Oavsett om du kommer från muslimsk kultur eller om du bara är intresserad av det muslimska modet, kan en abaya vara rätt för dig. Det finns nämligen många sätt du kan kombinera den så att den passar just din klädstil. Bär den som vanlig långklänning under sommaren med ett brett skärp, en solhatt och ett par högklackade sandaler. På vintern kan du bära abayan till ett par skinny jeans och ett par pumps och kanske ta på dig en lång, stickad väst eller kofta utanpå. Abayan påminner lite om 70-talsmodet som är superinne just nu.

Varför har abayan gjort inträde i västerländskt mode?

Allteftersom fler muslimer kommer till Europa och de olika kulturerna smälter samman, kommer också modebilden att förändras. Många muslimska designers blir även influerade av det europeiska modet och sammanställer kollektioner med trender från både islam och Europa. Tänk bara på turbanen som sedan 70-talet är väldigt populär på västerländska kvinnor med ett par stora solbrillor och en urringad maxiklänning med platta sandaler till.

Det intressanta med en abaya är att det är i grunden ett blygsamt klädesplagg som numera också kan användas i en icke så blygsam klädsel. Det är helt upp till bäraren att avgöra!